HOUDBAARHEID

 augustus 2021

Wist je dat, cosmetica producten een houdbaarheidsdatum hebben….


De hoeveelheid cosmetica producten er in lades mandjes en kastjes ligt is genoeg om een heel lang mee te vullen. We kopen er genoeg van. De beautybranche is niet voor niets een van de grootste ter wereld. Er gaan miljarden in om. 

Dus heel goed dat we de economie draaiend houden door het te blijven kopen, maar erg duurzaam en minimalistisch is het niet.


En laten dat nu net de woorden zijn die we steeds vaker tegen komen!

Ik zelf ben best goed in het weggooien van spullen die ik niet gebruik. 

Daarom doe ik in mijn challenges altijd een opruimdag. Lekker die la uitmesten, sopje erdoor en alleen nog maar de dingen erin die ik echt gebruikt. Dat scheelt ook een partij zoeken.

Testers, cadeautjes, miskopen…. en weggooien doen we niet. Want dat is zonder. Zeker waar maar worden we echt gelukkig van al die zooi in huis.

Dus tijd om eens alles goed te checken.

Gebruik je het niet en is het nog in de verpakking, breng het naar de kringloop, voedselbank. Pak het in en geeft het weer cadeau. 

Koop ook alleen wat je echt nodig heb, maak het eens op. Ik weet dat het super verleidelijk is om veel make-up te kopen al die verschillende kleurtjes en soorten en hoe grappig de verpakking is. Dat al die youtubers nu bakken met verschillende soorten hebben om er een review mee te maken is niet aanleiding voor jou om ook je eigen rommella mee aan te vullen. Wil je de plasticsoep verminderen en duurzaam zijn in je spullen. Koop dan alleen als je het echt nodig hebt!

Maar heb je verpakkingen die open zijn, dan moet je even goed bedenken wanneer je die voor het laatst hebt gebruikt. Want zodra ‘the shiell has been broken’ gaat de houdbaarheidsdatum in. 

Foundation is maar 12 tot 24 maanden houdbaar…..

Een mascara max 6 mnd

Als je elke dag een mascara gebruikt dan zal je er sneller doorheen gaan dan die 6 maanden. En kun je je misschien bedenken dat een mascara sneller vatbaar is voor lucht en bacteriën zo rond mijn oog…. oppassen geblazen.


Dat is namelijk het belangrijkste punt van een houdbaarheidsdatum. Dagcrème of andere potjes waar je zo je vinger mee ingaat zijn een hemel voor alle bacteriën die daarin willen wonen en die kunnen daar ook heerlijk hun eigen ecosysteem in opzetten. 

Dat wil je dan na verloop van tijd echt niet op je gezicht hebben, stel je voor dat je een wondje heb…. hallo infectie.


Dus wees streng voor jezelf en ga nu echt eens goed al die producten na. 

Gelukkig worden verpakkingen steeds slimmer, met een pompje ipv een groot open gat. Dat scheelt in de hygiëne, maar dan is er nog iets om rekening mee te houden: 

Net als met zonnebrand verliest na de houdbaarheidsdatum het product verlievelee de werking. Het wordt te droog, of te nat en kleuren vervagen. 


Mijn tips nog even op een rijtje:

  • RUIM OP; gebruik je het niet gooi het weg of als het nog dicht is geef het weg

  • Koop alleen wat je echt gebruikt. Dus als het in de aanbieding is mag je best die 3 voor 2 meenemen, want zolang de zegel nog dicht is kun je het veilig bewaren.

  • Werk hygiënisch, heb je een product met een groot gat gebruik dan een wattenstokje of spatel om een beetje uit het potje te halen. Reinig je make-up kwasten ook goed voor gebruik! 

  • De houdbaarheid staat altijd op het product (dit is verplicht) het nummer geeft het aantal maanden van houdbaarheid aan. 6/12/24…


Succes 

Liefs Cynthia


Geen opmerkingen:

Een reactie posten