KLEURANALYSE || Waarom?

27-2-2018
Afgelopen jaar heb ik een cursus kleuranalyse gedaan. Waarom? Tijdens mijn makeup workshops werd veel gevraagd welke kleur het beste bij hun past.

Ik kan uiteraard het antwoord geven, maar het goed logisch uitleggen... als je mij een beetje kent dan weet je dat mijn woorden nog wel eens door de war raken. Dus ik ging terug naar de basis. Waarom moeilijker maken als het makkelijker kan.

Dus hoe leg ik je in jip en janneke taal uit welke kleuren er het best bij je passen.
Vandaar de workshop en ja hoor, de trainer kon het mij uitleggen zodat ik het begreep en dus nu kan ik die informatie beter toelichten.

Een kleuranalyse verteld je welke kleuren er het beste bij je passen.
En dan denk je dus al jaren dat je een herfst type bent, nu maakt het bij mij niet zoveel uit welk type ik ben want het enige wat ik aan kleding draag is zwart en kwa makeup gaat de zwarte eyeliner het hards en de rode lippenstift....

Maar goed, geen herfst type dus, maar ik hou zo van de herfstkleuren, ik wordt er vrolijk van. Het heeft niets te maken met van wat je houd, een kleuranalyse verteld je welke kleuren er het beste bij je passen zodat je huid, haar en innerlijke beauty beter naar voren komen.

Herfst-Lente of Winter-Zomer
Basis. Eerst gaan we kijken of je een Warme of een Koele ondertoon heb. Super belangrijk, vooral als het om foundation gaat. Ik kijk naar de kleur van je haar en je kleur ogen, je huidskleur en naar je aderen. Door het gebruik van kleurdoeken kunnen we al snel bepalen welke kant je op gaat.
Als je een warme ondertoon heb dan ben je een Herfst-Lente Type.
Heb je een koele ondertoon dan ben je een Winter-Zomer Type.

Dan weet je eigenlijk al heel veel! Maar we kunnen het nog persoonlijker maken. Als we het over de Herfst en Winter hebben dan zijn de kleuren in je pallet wat feller en sprekender. De Lente en de Zomer typeren we dan dus in de wat zachtere tinten.

Ik neem mijzelf als voorbeeld. 
Ik ben een Winter Type. Donker haar, bleke huid met een koele ondertoon. Van pasteltintjes wordt ik niet heel veel knapper. Juist de harde tinten doen het goed bij mij. En als ik in mijn kast kijk dan klopt dit wel, hoewel 99% zwart is, is de 1% overig fel van kleur. Rood of Roze.

Beeld is duidelijk
Een analyse gebeurt tijdens daglicht, geen make-up en het haar even naar achter. Een blanco canvas! Als je dit niet zo doen dan begin je al met een vertekend beeld.
Door het voorhouden van een zilvere of een gouden doek kun je al snel zien of je een warme of een koele ondertoon heb. De ene zal wat meer 'kleur' in je gezicht geven en de ander laat wat meer plekjes zien en een vermoeide uitdrukking geven.
Dit gebeurt ook met de 'verkeerde' kleur oogschaduw of foundation. Veel makeup heb je niet nodig, alleen de juiste tinten! Wil je geen makeup dragen, ook geen probleem, door de juiste kleur sjaal te dragen kun je er al een stuk frisser, wakkerder (als dat een woord is) uitzien.

 En dat is waar het allemaal om draait.
Kleur kan je maken of kraken.
Ik blijf het zeggen: Ook al voel je je niet goed, je kunt er wel goed uitzien!

Je stapt naar buiten met een shirtje aan in een kleur die je bleek en grauw maakt zodat de kringen onder je ogen extra goed accentueerd. De eerste de beste collega, of wie dan ook, die je tegenkomt zal waarschijnlijk vragen of je je wel goed voelt.
"Je ziet zo bleek, ben je ziek?" En elke keer wordt het gevraagd ga je ook ziek voelen. Daar wordt ik persoonlijk niet veel beter van.
De 'negatieve' energie zal niet zomaar verdwijnen en geeft de dag een naar gevoel.Maar stel dat je je nog steeds rot voelt maar je doet wel een goed kleurtje aan, een sjaaltje waardoor je wangen fris en gezond lijken. Dan zullen de mensen zeggen: wat zie je er goed uit. En dat terwijl je toch een behoorlijke 'dip' heb. En hoe meer mensen je een compliment geven, hoe meer je zelf het goede gevoel zult voelen en uitdragen.

De kracht van kleur moet je daarom zeker niet onderschatten.
En de kracht van een compliment ook niet, maar daar zijn wij vrouwen nu eenmaal niet zo goed in. In het geven en het ontvangen ervan.

Door de jaren heen veranderen we, door de zon, door de kleur van onze haren, voeding, leefwijze door ach gewoon het leven. Zo kan het zijn dat de kleuren die je 10 jaar geleden eigenlijk heel goed stonden je nu opeens minder eigen aanvoelen.
Dat kan, geen stress. Door opnieuw een kleuranalyse te doen kan het zijn dat er bepaalde kleuren je nu wel beter staan.

Tijdens een workshop zeg ik vaak: er zijn geen foute kleuren, het is alleen hoe je ze gebruikt en wat je ermee wilt berijken. Zo kan het zijn dat je met je blauwe ogen een blauwe oogschaduw opdoet. Dat kan, maar het is niet spannend. Dus wat wil je met je ogen. Wil je met rust gelaten worden, of wil je flirten met je ogen.
' Maar ik ben gek op blauw'
Geen zorgen. Alle kleuren zijn voor iedereen te gebruiken, let alleen op de ondertoon! Is het een warme blauw, of is het een koele blauw....

Over de ondertonen, zal ik volgende week meer vertellen.
Kun je niet wachten? Ik help je graag kleur bekennen!

Liefs Cynthia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten