Mama Mam Moeder Mams Ma Mammie

                                                                                                                                mei 2021
Een woord geliefd, gewild, gehaat. 
Vanaf het moment dat je op een stokje plast en die positief is mag je de titel dragen. Je probeert vanaf het begin het woordje mama uit het strotje van je kind te krijgen. 
De vlag gaat uit als het dan zover is en het mamamamamamama eruit komt gestotterd. En dan (zoals wel meer in het ouderschap blijkt) gaat na verloop van tijd het schattige eraf en wordt het een tikje irritant.


Mam Mam Mam, mama mama mama, mammie
Hadden we het ze maar nooit geleerd! We leren ze vanalles en daar blijft niets van hangen in die hoofdjes. Sokken aan, niet je broer slaan, Eet, drink, slaap. Aangezien ze toch niet luisteren of iets van je aannemen, proberen we het woordje Mama om te zetten in Papa. Maar nee, dat werkt ook niet…
Frustrerend, ja vind je ook. 
Maar wat krijgen we er veel voor terug.
(grijze haren, slaapgebrek, hangende tieten, eigenlijk is je hele lichaam anders om maar te zwijgen over de hormoonhuishouding)


En dan: opeens uit het niets, zegt hij/zij opeens wat super slims en intelligents of liggen opeens de sokken in de wasmand. Spontaan koffie op bed. Een knuffel en een kus. Ik hou van je, zomaar uit het niets. Dat is de overwinning van het opvoeden.
Je staat voor ze klaar, je cape heeft niet eens tijd om te drogen op de waslijn. Er is eten en drinken, onderdak, kleding en een luisterend oor. 


En hoe doen we dat allemaal. WE ZORGEN GOED VOOR ONSZELF.Vooral nieuwe mama’s die overweldigend zijn. Niemand heeft gezegd dat opvoeden zo zwaar is en zo veel werk en zoveel tijd in beslag neemt. De eerste 4 jaar heb ik wat afgebikkeld. Geen moment alleen. Alleen naar de wc gaan of warme drank drinken. 
Rust of slaap deden we de eerste 4 jaar ook niet. Om maar te zwijgen over alle ziekenhuisbezoeken. Met Dean en Sam was (en is) er geen moment voor rust. 
Energiek met een karakter, echte jongens. Ja ik heb het getroffen. 
Gelukkig is het niet bij iedereen zo heftig. Maar we mogen het hardop zeggen
MOEDER ZIJN = HEFTIG.


Soms moeten we tijd maken voor onszelf. Want wat ik door de jaren heen heb geleerd is dat als ik niet goed voor mijzelf zorg dan kan ik niet goed voor mijzelf zorgen. 
En dat wil ik gewoon uitschreeuwen tegen iedereen. Als je niet jezelf op de eerste plek zet, hoe kun je dan voor andere zorgen.


Er zit geen schaamte of schuldgevoel in de tijd nemen voor een kop warme koffie. Alleen een ommetje maken of met iemand die niet continu je had hoeft vast te houden. De kinderen naar de opvang brengen en zelf lekker film kijken!
Douchen 1 keer per dag. Of dat uit bed is of halverwege de dag. Pak je moment. 
Zo ook met opmaken: Ik maak mij niet altijd op als ik de jongens naar school moet brengen. Ik vind het al heel wat dat ik uit bed ben gekomen, een bh heb aangedaan en ontbijt op tafel heb getoverd. En dat voordat ik koffie op heb. Dus nee, opmaken is niet mijn prioriteit in de ochtend. Maar wel daarna wel. Dan is mama tijd voorbij en is het tijd om aan de slag te gaan.
Douchen, even de huid in orde maken en een klein beetje make-up en ik ben klaar om aan de slag te gaan. 


Wat ik wil zeggen is dat ik ook mijzelf vergeet en ik daar een schuldgevoel over heb. Omdat ik al veel werk en aan het klussen ben… maar als ik de rust en afstand neem even voor mijzelf zorg dan heb ik veel meer geduld heb, ik letterlijk een beter persoon ben. Als ik moe ben en ik heb stress krijgt iedereen de wind van voren (en ze weten precies wanneer dat is (herkenbaar?). Ik mij beter voel als ik voor mijzelf zorg. 


Vooral in deze tijd wanneer iedereen er altijd is, is het zo belangrijk even een momentje voor jezelf te nemen en daar wil ik je graag bij helpen! Soms heb je een zetje nodig.
Dus moeders geef het jezelf cadeau of kinderen, zie dat je moeders even toe is aan een momentje uit huis voor haar zelf!


45 minuten vol beauty en dan doe ik er ook een kop koffie of thee bij. 
Wat leren, jezelf verzorgen en je gewoon even uit huis zijn. 
Ik wil er voor je zijn. 
Dus twijfel niet en boek je sessie!


Liefs Cynthia


Geen opmerkingen:

Een reactie posten