GROEI

                                                                                        september 2021

Ik ben de enige ondernemer in de familie. Ook de enige die die ambitie daarvoor heeft. Op een iemand na. Mijn vader. Hij is begonnen met een groep vrienden om tuinders te helpen in drukke tijden tot hij de kans kreeg en die pakte om zijn eigen tuinbouwbedrijf te starten. Snijbloemen. En tot je verbazing misschien zal ik je gelijk maar zeggen dat ik het ondernemen dan misschien van hem heb geërfd maar de groene vingers absoluut niet. Wat heb ik daar geen geduld of zin in. Mensen die hele moestuinen beginnen met die kleine plantjes van de AH ik vind het knap. Mijn planten zijn al dood als ik ze meeneem uit de winkel. Alsof ze ruiken dat ze hun dood al tegemoet gaan komen als ze door mij worden gekocht en dat klopt ook wel. 

Ik heb het voor elkaar gekregen cactussen dood te krijgen waarvan werd gezegd dat ze zonder water en aandacht konden. 

Doe mij maar kunstplanten. ;) 

Dat houd niet in dat ik niet weet hoe ik ze in leven moet houden…. it just doesn't give me joy.


Anyway…. 

Met mijn vader heb ik regelmatig gesprekken over het bedrijf. De leuke dingen en ook de niet leuke dingen. Onze bedrijven zijn niet te vergelijken met elkaar en door de jaren heen zijn ook menig spelregels verandert. Maar er is toch een hoop hetzelfde. Manier van denken en doen. Tijdens die gesprekken komt ook leuk naar voren hoe het ondernemende gen door te geven is. Maar ook dat er een verschil zit in wat voor een bedrijf je neerzet en wat voor ondernemer je bent. Soms staan we loodrecht tegenover elkaar en soms zijn we het roerend met elkaar eens





Als tuinder heeft hij voor lastige keuzes gestaan. Wat is de goede teelt. Poten wat je kent of de gok nemen op wat nieuws. Investeren of uitbesteden. 

En als het dan niets opleverde, toch maar alles voor 0,01 cent naar de veiling brengen of het verlies nemen en alles versnipperen. 


De ‘fouten’ die hij heeft gemaakt, waarvan weer is geleerd. Dat is het geen wat hij steeds opnieuw probeert mee te geven. Opgeven is geen optie. Kijken naar mogelijkheden en oplossingen en niet gelijk je kop in het zand steken. Zolang je nog kan werken kun je ervoor vechten. 


Een netwerk hebben is ook echt een must voor een ondernemer. Je doet het misschien alleen maar je bent niet alleen. Hulp heb je gewoon soms nodig! Als hij vertelt hoe hij beslissingen heeft genomen en keuzes heeft moeten maken. De hulp die hij kreeg en soms voor heeft moeten vechten om te zorgen dat we konden blijven doen wat we deden is inspirerend. Hij is dan ook degene die snel genoeg aan mij ziet of ik weer voor een moeilijke keuze staat en mij ook het meeste kan begrijpen. Hij zal nooit zeggen wat ik moet doen. Maar geeft advies en steun en dat is genoeg. 


Veranderingen aanbrengen in je bedrijf is voor velen een obstakel. Je hebt het opgebouwd. Jij ziet er wat in, maar het werkt voor geen meter omdat opeens iedereen het doet of er gewoonweg geen vraag (meer) naar is. Je hebt geld eraan besteed en er nog niets uitgehaald. Dus dan is stoppen echt wel heel moeilijk. 


Dus wat gebeurt er; je weet dat je toe bent aan verandering want je zit vast en groeit niet meer. Je kan alles eruit halen en opnieuw beginnen. Dat doet zeer. Zo heb ik de verhalen vaak genoeg gehoord. Dat een teelt er helemaal uit moest. Omdat er geen geld in zat want iedereen had het, maar soms ook door een ziekte/ beestje in de bloemen. Om maar te zwijgen over de waterramp van 1998...

De grond was al voorbereid op een andere bloemsoort, dus die grond moet opnieuw worden omgeploegd, worden gestoomd, gereinigd van verkeerde voeding voordat de nieuwe teelt erin kan. Dat kost tijd en geld. Maar de grond is pas weer goed vruchtbaar als alles eruit is en de juiste voeding er weer in zit. 

Planten, aandacht geven, wachten en dan….. merken of de juiste keuze is gemaakt. Is het de goede kleur, de juiste soort. Het is en blijft een gok. 


Natuurlijk kun je de risico’s van de gok verkleinen. Dat doe je door onderzoek. Wat heeft je klant nodig en hoe kun je dat bieden. Is het eenmalig of zal er meer vraag naar komen. 

Iedereen kan een business starten, maar maar 10% zal slagen, omdat ze door vallen en opstaan, analyseren, onderzoeken, vragen om hulp en doorzetten zal groeien in en met het bedrijf! 


Ze zeggen ook wel: It takes a village to raise a child. Nou ik kan je ook vertellen dat het bouwen van een bedrijf ook aardig wat begeleiding kan gebruiken. 


Ik ben degene die je zoekt als je hulp nodig hebt bij het opzetten van je hobbysalon naar bedrijf. Samen sparren we, focussen we ideeën en zetten we een uniek plan op met actiepunten. Ik help je groeien.


KLIK HIER!!!!!


Wel met een waarschuwing; Het kan zijn dat we de grond onder je voeten wel een beetje moeten omspitten om het weer vruchtbaar te maken ;) 


Liefs Cynthia


Geen opmerkingen:

Een reactie posten